Att prata är väl att kommunicera?

IMG_0166Ja, så kan det vara, att lyssna aktivt och veta vad man sänder ut är också att prata!

Jag kommer att beskriva mer om vad kommunikation är, prata kan vi alla göra på ett eller annat sätt. Jag kommer att ta upp några saker som du kan tänka på när du pratar med andra för att det ska bli något meningsfullt och inte ”bara” prat.

Du behöver tänka på att lyssna mer, och då menar jag att verkligen lyssna. Vad är det personen du pratar med verkligen säger. Att lyssna riktigt noga ger dig och den du kommunicerar med en helt annan upplevelse. Du kommer att märka det, när du verkligen lyssnar på en person och ställer frågor som relaterar till det som sägs. Testa för att se hur den andra reagerar och känn efter hur det känns för dig.

Prata kortfattat, ställ frågor som visar att du har förstått vad den andra säger. Du kan dubbelkolla, att du har förstått vad som har sagts, genom att göra en kort sammanfattning, tex ”Har jag förstått det rätt att….?” ”Förstår jag dig rätt…?”

Du sänder också ut signaler med kroppen. Vad tror du händer när du står och pratar med någon som har armarna i kors, ser sur ut och tittar i backen eller upp i taket? Jag tror inte att den personen vill prata med dig, eller inte känner sig bekväm med att prata med dig. Är du avslappnad och tittar på personen som pratar med dig, utan att stirra, kommer den att vilja prata med dig och känna att du lyssnar. Det vill säga om du samtidigt lyssnar aktivt och ställer frågor som visar att du är intresserad och hör vad den andre säger.

Du blir bättre på att kommunicera om du tränar, det går alltså att träna i kommunikation. Tänk på vad du sänder ut både verbalt och med kroppen.

Se hur människor reagerar när du provar detta.

Lycka till <3
Anmäl dig gärna till mitt nyhets brev här uppe till höger.

 

Ha det gott och njut av Ditt liv!
Monica

Monica Balkefors

Mailkurs till dig!

Dessa vanor går att arbeta med för att utveckla dem mera och få mer av. Det är precis det du gör i denna mailkurs.

Mailkurs-liten